Home » Vloeren

Vloeren

Houtsoorten

Bij ons bedrijf heeft u de keuze uit verschillende houtsoorten. Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling. De meest gekozen houtsoorten staan hieronder vermeld. Wilt u kijken welke houtsoort het beste bij uw smaakt past? Kijk dan in het overzicht, want bij iedere houtsoort vindt u een afbeelding en meer informatie.

Esdoorn is een fraaie blanke houtsoort met een wit- tot crèmeachtige kleur die blootgesteld aan het daglicht lichtgeel wordt.

esdoorn esdoorn-2

Houtbeschrijving: Essen heeft breed spinthout waarvan de kleur kan varieren van wit tot geel. Vers gezaagd essen kan een roze tint vertonen. Essen dat langdurig aan licht wordt blootgesteld wordt naarmate de tijd meer geel. Door het grillige verloop van het kernhout komen bruin witte strepen voor alsmede vlammen in het hout.

essen essen-2

Europees eiken is één van de hardere Europese houtsoorten en bij normaal gebruik is de slijtage verwaarloosbaar. Europees eiken is een zeer stabiele houtsoort. De werking, het krimpen en zwellen in de breedte, zijn relatief gering. Eiken heeft een groffe structuur zodat beschadigingen minder zichtbaar zijn. De bovengenoemde redenen, naast de luxueuze uitstraling maken deze houtsoort zeer geschikt als houten vloeren.

eiken eiken-2 eiken-3 eiken-4 eiken-5

Het kernhout van grenen is donkergeel tot roodbruin, Het spinthout is bijna wit. Het is harder dan vurenhout (bekend van de kerstboom en de ikea). Bij veroudering wordt grenen harder. Grenen heeft zoals de meeste naaldhoutsoorten een fraaie vlamachtige tekening.

grenen grenen-2

Een duidelijk afwijkende eik, zowel in kleur als in eigenschappen. Groeit zowel in het de zuidelijke als de noordelijke staten van noord Amerika. We kunnen gerust stellen dat Rood Amerikaans eiken de meest populaire loofhoutsoort in de Verenigde Staten is.De zalmachtige kleur lijkt een beetje op gestoomd beuken en varieert van lichtroze in de kern van de boom tot donker roodachtig bruin. Er mogen sporadisch kleine roze pitkwastjes in voorkomen. Het hout heeft prachtige glanzende ‘spiegels’ en is uitstekend geschikt voor de verwerking tot zowel vloerdelen als parket. Hard en sterk hout!

roodamerikaanseiken roodamerikaanseiken-2 roodamerikaanseiken-3

Vloersoorten

Ons bedrijf hanteert verschillende vloersoorten, waarmee uw vloer een eigen stijl en uitstraling krijgt. Ieder soort vloer is namelijk ook weer op een aantal manieren af te werken, waardoor er tal van mogelijkheden zijn. Onze vloersoorten zijn onderverdeeld in de volgende twee hoofdgroepen.

Een massieve vloer wordt ook wel een planken vloer genoemd. Bij een massieve vloer zijn er ook verschillende toepassingen mogelijk. Wij leveren de volgende soorten massieve vloeren:

Planken
Uw houten vloer bestaat uit massieve planken, die op verschillende manier afgewerkt kunnen worden. Wij leveren van 16, 18, 20 of 22 cm breed. Daarbij kunt u nog een keuze maken uit planken met of zonder vellingkant.

Hongaarse punt
Bij onze houten vloeren die gelegd worden in een Hongaarse punt vloer liggen de delen onder een hoek van 60 graden en sluiten aan de bovenzijde aan. De Hongaarse punt is door ons leverbaar in planken van 16 cm bij 60 cm /18 cm bij 80 cm / 20 cm bij 100 cm.

Visgraat
Naast de Hongaarse punt leveren wij ook houten vloeren in verschillende visgraat patronen. Bij de visgraatvloer worden de linker- en rechterdelen onder een hoek van 90 graden gelegd en deze liggen aan de bovenzijde met de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast.

Van een parket vloer wordt gesproken wanneer de plank uit twee lagen is opgebouwd. De toplaag bestaat uit een massieve houtlaag en de ondervloer bestaat uit spaanplaat. Een parketvloet kunnen wij ook op verschillende manieren afwerken. Een parketvloer leggen wij in de volgende soorten:

visgraatparket blokparket strokenparket

Massieve parketvloer
Een massieve parketvloer kent dezelfde afmetingen als een parketvloer, maar de planken zijn dikker dan bij een parketvloer. De planken zijn rondom voorzien van messing en groef.

Legmethodes

Onze houten vloeren kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Over het algemeen worden er twee termen voor het leggen gebruikt; zwevend en verlijmd. Allebei de methodes zijn geschikt voor kleine en grote oppervlaktes. Uw speelt ook een belangrijke rol bij de juiste keuze. In de onderstaande teksten vindt u meer informatie over de legmethodes en ondervloeren.

Een vloer wordt in de meeste gevallen zwevend gelegd wanneer er rekening gehouden moet worden met geluidsnormeringen. Een zwevende vloer heeft een geluidsreductie van ongeveer 11dB en is daarmee met name geschikt voor appartementen. Als uw houten vloer verhuisbaar moet zijn, is zwevend leggen de oplossing. Een zwevende vloer kan zowel gelegd worden in bestaande als nieuwe woningen. Zoals de naam al doet vermoeden wordt bij deze legmethode de vloer op folie gelegd.

Een andere manier van leggen is het verlijmen op spaanplaat. Een van de grote voordelen van het verlijmd leggen van een vloer is het feit dat de vloerdelen minder werken door de hechting met de ondervloer. Deze legmethode is ook geschikt voor ruimtes met grote overspanningen. Bij het leggen op spaanplaat worden de massieve vloerdelen verlijmd en vernageld op de tussenvloer.

Als u het gebruik van een vloerverwarming wil combineren met een gelaagde vloer, dan is het rechtstreek verlijmd leggen van een vloer een goede oplossing. Bij deze methode kan de vloerverwarming de geproduceerde warmte gemakkelijk kwijt aan het hout. Bij deze methode kunt u gebruik maken van verschillende hout- en vloersoorten. Het biedt tal van mogelijkheden en kan ook goed gebruikt worden bij ruimtes met grote overspanningen.

Zoals u in bovenstaande tekst heeft kunnen lezen, kan een houten vloer op diverse manieren gelegd worden. Welke methode voor u het meest geschikt is, hangt af van de huidige vloer van uw woning. Deze vloer fungeert namelijk als ondervloer en is daarmee de basis voor uw nieuwe houten vloer. De bovenste laag van de ondervloer wordt ook wel ‘werkvloer’ genoemd. Voordat wij de houten vloer gaan leggen, informeren wij u of de bovenste laag van uw ondervloer geschikt is om daar een houten vloer op te leggen. Het kan in sommige gevallen nodig zijn om de kwaliteit van de bestaande ondervloer te verbeteren. Voor alle werkvloeren geldt dat ze vlak, droog en vormvast moeten zijn.

Veel voorkomende ondervloeren zijn:
• Vloerverwarming
• Zandcementvloer
• Houtenvloer
• Anhydriet gietvloer
• Tegelvloer
• Kurkvloer
• Parketvloer

Afwerking

Om uw vloer geheel naar eigen wens te creëren is een juiste combinate van houtsoort, vloersoort, kwaliteit en afwerking nodig. Door uw vloer af te werken, krijgt uw vloer de gewenste uitstraling en is deze beter bestand tegen diverse invloeden. Wij adviseren u graag over de diverse afwerkmethodes en de combinaties hiervan en kunnen u de voor- en nadelen duidelijk maken. De meest gangbare afwerkmethodes staan hieronder vermeldt.

Vloerolie is een afwerkmiddel dat op lijnzaad is gebaseerd. De olie trekt in het hout, waardoor het geen zichtbare toplaag vormt. Uw houten vloer krijgt op die manier een natuurlijke uitstraling en is goed bestand tegen krassen. Een vloer die is afgewerkt met olie moet wel onderhouden worden, waardoor uw vloer de eigen uitstraling blijft behouden en niet schraal gaat aandoen. Met onze onderhoudsolie is dit een eenvoudige klus en houdt uw vloer zijn eigen uitstraling. Wij beschikken over boenmachines, waardoor wij uw vloer vakkundig en precies in de olie kunnen zetten.

In tegenstelling tot olie wordt er bij het lakken van uw houten vloer een degelijke toplaag gevormd, waardoor er een slijtvaste ondoordringbare laag ontstaat. De meeste lakken zijn tegenwoordig op waterbasis en zijn weer onder te verdelen in verschillende soorten, allen met een eigen uitstraling. Een hoogglans- of satijnglans lak heeft de eigenschap dat de kleur van uw houten vloer verdiept wordt. Een matte lak daarentegen zal de kleur van uw hout niet verdiepen, maar een meer onbehandelde en natuurlijke uitstraling geven.

Was of wax is een samenstelling van natuurlijke olië en was. Om deze met goed resultaat aan te brengen, wordt de was in twee lagen op uw houten vloer aangebracht. De was trekt tussen de planken in en de poriën van het hout raken verzadigd. Hierdoor ontstaat een beschermlaag die zich deels in en op het hout bevindt. Een vloer die is afgewerkt met was is slijtvast, maar blijft wel gevoelig voor krassen. Om uw houten vloer goed beschermd te houden, kunt u deze onderhouden door een dunne laag vloeibare was aan te brengen en goed uit te boenen.

Als u besluit om uw houten vloer te logen en/of zepen, dan krijgen uw planken een pas geschuurde en onbehandelde uitstraling. Een voordeel van deze methode is dat de kleur van het hout nauwelijks donkerder wordt. Door uw vloer te logen zal uw vloer na verloop van tijd niet vergelen en staan de poriën van het hout goed open, waardoor de zeep goed in het hout opgenomen kan worden. Een geloogde of gezeepte vloer geeft een mooie lichte en matte kleur, die ook lang bewaard blijft. Uw onderhoud uw vloer door te dweilen met houtzeep, waardoor vuil verdwijnt en er een beschermlaagje op uw houten vloer achterblijft.

Als u ervoor kiest om uw houten vloer te roken, krijgen uw planken een uitstraling of deze al honderden jaar oud zijn. Roken wordt toegepast in combinate met Europees eiken en creërt een chemische reactie in het hout. In Europees eiken is looizuur aanwezig dat gaat reageren op vloeistoffen met een bepaalde zuurgraad. De hoeveelheid looizuur in het hout zorgt voor de mate waarin het hout zal gaan verkleuren. Een houten vloer die is gerookt kan onderhouden worden met een onderhoudsolie.

Onderhoud

Als uw houten vloer eenmaal ligt en geheel naar wens is afgewerkt, moet deze onderhouden worden om zo jarenlang mooi te blijven en mee te kunnen gaan. U krijgt van ons een uitgebreid onderhoudsadvies om zelf uw vloer jarenlang mooi te houden. Bij vragen of onduidelijkheden staan wij u na levering ook graag te woord. De belangrijkste zaken ten behoeve van het onderhoud van uw vloer staan hieronder beschreven.

Bij intensief gebruik van uw vloer is het noodzakelijk om dagelijks uw vloer te stofzuigen, wissen of vegen. Zand en vuil werken als schuurpapier, waardoor uw vloer gevoeliger wordt voor krassen. Maak gebruik van viltjes onder al uw meubels en zorg ervoor dat u uw meubilair optilt en niet over de vloer schuift.

Uw houten vloer mag u alleen vochtig reinigen indien dit noodzakelijk is. Voordat u dit gaat doen, kunt u het beste stofzuigen, wissen of vegen, zodat vuil en zand weg zijn. Let er daarbij goed op dat uw mop of dweil goed uitgewrongen is, zodat uw houten vloer niet te vochtig wordt.

Als u uw houten vloer een onderhoudsbeurt wilt geven, dan raden wij u aan om alleen onderhoudsproducten te gebruiken van het merk waarmee uw vloer ook is afgewerkt. Op die manier krijgt uw vloer de juiste aandacht en wordt de afwerklaag niet beschadigd. Bij onze onderhoudsproducten zit een duidelijke beschrijving, zodat uzelf uw vloer mooi en beschermd kunt houden.

Neem contact op om vrijblijvende informatie aan te vragen

Neem contact op

Fotogalerij Vloeren

Heeft u interesse?

U bent van harte welkom in onze showroom op Looeind 21 in Liempde.
Neem vooraf contact met ons op en wij zorgen dat de koffie of thee klaar staat!

Jos Habraken

Looeind 21
5298 LX Liempde
Mobiel: 06 514 97 196
Email: info@joshabraken.nl
KvK.nr 16049743

J. Habraken Houten Vloeren